Rädslan är avgörande för vår överlevnad. Vi kliver inte ur bilen på Kolmården och går fram och klappar ett lejon. Då vet vi att det är det sista vi gör. Rädslan har räddat oss. Men när rädslan lamslår oss kan vi börja agera på ett osunt sätt. Överlevnadsinstinkten gör att vi bara ser oss själva och våra egna behov. Vi springer i blindo, människor blir nedtrampade under våra fötter. Så rädslan som är vår räddare kan också bli vår fiende. När jag skriver dessa rader är det mitt i en stegrande ”Coronapanik.” Ett exempel på rädsla är hamstringen av toapapper. Ett rykte drar igång och många följer efter. Efter ett kort tag gapar hyllorna tomma.

När Jesus hade uppstått från de döda befann sig lärjungarna bakom låsta dörrar. Varför? De var rädda. Rädda för dem som hade orsakat deras ledares död. Inte så konstigt när man tänker efter. Rädslan hade stängt in dem och begränsat deras liv. Då kommer Jesus till dem fast dörrarna var låsta och säger ”min frid ger jag er”.  Mitt i det kaos de befinner sig i där deras egna liv är hotade får de denna ljuvliga hälsning.

När Jesus säger det är det inte bara en uppmuntrande fras från vem som helst. Det är från honom som har besegrat döden. Han har ”nycklarna till dödsriket.”(Upp 1:18)  Även om vi fortfarande dör så är dödens udd bruten.(1 Kor 15:55) Vi behöver inte frukta för den längre. Till och med sorgen får en annan dimension. Vi behöver inte sörja som dem som saknar hopp. (1 Thess 4:13) Vi sörjer och saknaden kan vara stor, tomheten ekar inom oss. Men vi är inte utan hopp.

Fridshälsnigen från Jesus  väcker hopp hos de rädda lärjungarna. När de sedan tar emot den helige Ande är de beredda att vinna världen. Tron på Jesus Kristus har ett hopp som bär oss genom allt.

Påskens händelser hade varit en dramatisk berg och dalbana för lärjungarna. Från förlamande rädsla och förlorad framtids tro till något helt nytt. Mötet med den levande Jesus förändrade allt. Att Jesus är uppstånden är det triumferande budskap som basuneras ut över vår värld idag. Mitt i det kaos som vi lever i dessa ”Coronatider” kan vi uppleva kraften och hoppet från tron på honom.

Vad gör jag då med min rädsla? Prata med Gud om den. Låter det för enkelt? Pröva!

Så vad blir svaret på frågan som jag började med? Förtrösta på honom som säger Min frid ger jag er.”

Bön: Fördriv min rädsla. Väck min kärlek

Gud välsigne dig!

Tommy